Blog

Wat is Building Information Modeling (BIM)?

Een groot deel van de Nederlandse bouwers maakt al gebruik van BIM in de bouw. Echter is nog niet elk bedrijf bekend met de voordelen van deze methodiek. Tijdens een geheel bouwtraject communiceer je met verschillende belanghebbende zoals aannemers, architecten, ingenieurs en projectontwikkelaars. Iedereen die zich bezighoudt met de bouw of renovatie, kan profijt halen uit de methodiek dat BIM wordt genoemd. Maar wat is BIM nu eigenlijk?

Wat is BIM?
 
BIM in de bouw

BIM is een afkorting voor Building Information Modeling (bouwwerkinformatiemodel). BIM gebruik je voor het bouwen van een 3D, digitaal model van een constructie dat is opgebouwd uit objecten die voorzien zijn van informatie. Verschillende belanghebbende zoals beschreven hierboven kunnen informatie toevoegen aan het model. Met hun eigen aspectmodellen die over elkaar gelegd worden, vorm je een compleet 3D model van een bouw- of renovatiewerk. Aangezien elke belanghebbende werkt met dezelfde methodiek voorkom je verwarring en verklein je de kans op het maken van faalkosten. Daarnaast kun je het zo coördineren dat de benodigde informatie alleen terecht komt bij de persoon die daar belang bij heeft. Hierdoor vergroot je de efficiëntie. Een aannemer kan bijvoorbeeld precies zien in de verzamelde informatie welke materialen hij moet bestellen.

STA en BIM

STA Software is hard op weg om de integratie tussen BIM en de software van STA mogelijk te maken. Hierdoor kunnen STA Software gebruikers BIM inzetten om opnames uit te voeren. Naast de gebruikelijke 2D tekeningen waar op dit moment digitaal notities worden gemaakt, is het binnenkort ook mogelijk om het 3D BIM-model ernaast te houden en daarop markeringen te plaatsen. Wanneer je een markering plaatst op het 3D model dan zal deze ook verschijnen op de 2D tekening.  

Dus wat is BIM? BIM is een geweldige manier om de communicatie te verbeteren, faalkosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Het gebruiken van BIM in de bouwsector is een praktische oplossing en deze integratie zal een welkome toevoeging worden aan de huidige functies van STA Software.