Blog

Digitalisering op de werkvloer (interview)

Het digitaliseren van verschillende processen en handelingen is niet alleen efficiënter, het is ook je leeflijn in een steeds sneller veranderende wereld. Digitalisering gaat de laatste jaren als een sneltrein door vrijwel elke sector heen en de bouwbranche is hierop geen uitzondering. Hoe gaan bouwbedrijven hiermee om en hoe zorg je ervoor dat je team op dezelfde lijn blijft?

digitalisering op de werkvloer
 
Wij spraken erover met Willy van den Heuvel, uitvoerder bij van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling. Willy is dagelijks bezig met het begeleiden en controleren van het personeel dat werkzaam is op de bouw. Zijn werkzaamheden waaronder het uitvoeren van kwaliteitscontroles, waarborgen van de veiligheid en het bijhouden van een structurele planning hebben alle een digitale slag gemaakt.
 

Software tools

Voor een lange tijd heerste er een 'papiercultuur' binnen de bouwbranche. Veel informatie wordt op papier vastgelegd en later verwerkt met verschillende digitale programma's. Het gebruiken van verschillende methodes om gegevens te verwerken die niet op elkaar zijn ingespeeld kan risico's met zich meebrengen. Wetgevingen zoals de nieuwe Wet kwaliteitsborging vragen om een overzichtelijke afhandeling van gegevens. Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer waarde gezien in software tools die papierwerk overbodig maken en de verwerking van gegevens mogelijk maakt op één digitaal platform.

Bij van Wanrooij maken ze gebruik van verschillende software tools om taken die voorheen analoog werden uitgevoerd te digitaliseren. “Er wordt steeds meer digitaal gecommuniceerd en processen worden digitaal vastgelegd, waardoor je een makkelijker en beter overzicht krijgt”. “De markt vraagt om digitalisering, daar kunnen we sowieso niet omheen. Het is een weg om dingen beter inzichtelijk te maken.”

Wanneer er veranderingen plaatsvinden in processen is het belangrijk dat elke belanghebbende daarvan op de hoogte is. Willy zorgt hiervoor door dagelijks met heel het team een “dailystand” te houden. “Wij hebben dagelijks een bijeenkomst waar we even kort met alle disciplines de dag bespreken, maar ook de toekomstige dagen.” Om de gemaakte planning vast te leggen wordt er gebruik gemaakt van planningssoftware. Deze software maakt het voor Willy mogelijk om de planning te monitoren, vooruit te blikken en werkzaamheden af te stemmen. “Zo kunnen we efficiënt werken en halen we de verspillingen eruit”.

De kracht van digitalisering

Een mooi voorbeeld van de kracht van digitalisering is toch wel de huidige coronacrisis waar we ons in bevinden. “We hebben gemerkt tijdens de corona toestand dat we dus ook kunnen overleggen met MS Teams. Je ziet nu dat je met bepaalde groepjes ook een goed werkend overleg kunt hebben zonder dat je elkaar op hoeft te zoeken. Dit is iets wat in de toekomst denk ik steeds meer gaat gebeuren dat we via de digitale weg met elkaar gaan communiceren”.

We vroegen Willy verder nog naar zijn toekomstbeeld over de digitalisering van de bouwsector. “Het burgert steeds meer in op de bouw dat alles wordt vastgelegd met foto’s en video’s via applicaties als de STA opleveren app. Applicaties maken het mogelijk dat je informatie bij onderaannemers krijgt, maar ook bij het eigen personeel, zodat zij makkelijker toegang hebben tot de informatie om dingen op te lossen”.

Als STA Software zien wij de kracht van digitalisering volop terugkomen in de manier van communiceren met belanghebbende, het vastleggen van processen en het eenvoudig inzichtelijk maken van gegevens. Deze gegevens kun je daarna inzetten om trends te ontdekken om uiteindelijk verspillingen en faalkosten te elimineren.

Voorkom faalkosten en start met digitaliseren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan op www.stasoftware.nl