Blog

Data gedreven bouwen (Interview)

Elk bouwbedrijf streeft naar een geoptimaliseerd bouwproces waar opleverpunten en faalkosten geëlimineerd worden. Het behalen van dit doel kan een lastig en lang proces zijn. Door als bedrijf op zoek te gaan naar bijvoorbeeld trends in beschikbare data, kun je dit proces mogelijk een stuk eenvoudiger maken. De toenemende digitalisering op de bouw brengt qua data veel mogelijkheden met zich mee. Echter moet je wel weten wat je ermee kunt doen en hoe je ermee om moet gaan. Wij spraken erover met Sander de Weert, medewerker procesoptimalisatie bij Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling.

bouwen met dataWat is data gedreven ondernemen?

Data gedreven ondernemen is het overstappen van keuzes maken op een onderbuikgevoel, naar onderbouwde keuzes maken op basis van gegevens uit het werkveld. Wanneer je gegevens (data) over bijvoorbeeld verschillende voorkomende gebreken van meerdere projecten naast elkaar houdt, kun je trends (iets wat met regelmaat terugkomt) ontdekken die invloed hebben op deze gebreken. Op basis van deze bevindingen kan een actieplan gemaakt worden om de trends te elimineren.

Winnen van tijd met data

Sander gaf ons twee voorbeelden van voorkomende trends die ze bij van Wanrooij hebben ontdekt met behulp van data. “Een voorbeeld van variabelen die zichtbaar worden met de data uit STA Software zijn het aantal opleverpunten en de afhandelingstijd van deze opleverpunten. We stelden onszelf de vraag: wat heeft nu invloed op de afhandelingstijd van de overgebleven punten? Een opvallend inzicht was het aantal verantwoordelijken dat werd toegewezen aan een overgebleven punt. Als er één verantwoordelijken wordt toegewezen dan wordt een punt 20 tot 30 procent sneller afgehandeld dan een punt waar meerdere verantwoordelijke aan worden toegewezen. Verder ondervonden we dat hoe langer de opmerking is bij een punt, hoe langer het duurde voordat een punt werd afgehandeld. Meer tekst zorgde voor een langere afhandelingstijd.”

Koppel data aan een bedrijfsdoel

Op zoek gaan naar trends en bijzonderheden in data is een lastig proces wanneer je zonder doel aan de slag gaat. Het is belangrijk om bedrijfsdoelen voor ogen te hebben en deze te koppelen aan je zoektocht binnen je data. We vroegen Sander met welk doel ze data inzetten bij Van Wanrooij. “Uiteindelijk streef je ernaar om bedrijfsdoelen te behalen. Een voorbeeld van zo een bedrijfsdoel is dat we een betrouwbare planning willen hanteren. We willen een planning wegzetten waarin iedereen continu kan werken. Als we tegen de koper zeggen dat iets wordt opgeleverd dat het dan ook echt wordt opgeleverd. De data en de sturing daarop dragen bij om de knelpunten naar boven te brengen en daarop te anticiperen. Hierdoor wordt het proces goedkoper en kunnen we een kwalitatief goede woning leveren binnen de gemaakte planning.“

Het inzetten van data werkt dus niet alleen mee aan het optimaliseren van processen. Het helpt ook mee om de betrouwbaarheid van je bedrijf te vergroten, deadlines te halen en om gemaakte afspraken zo goed mogelijk na te kunnen leven.

Mede met behulp van STA Software wordt het mogelijk om op een eenvoudige en overzichtelijke manier inzicht te krijgen in je data omtrent het opleveringsproces. Terwijl je gebruik maakt van de software sla je data op die je realtime kunt terugvinden in Live Management View. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan hier een vrijblijvende demonstratie aan.