Blog

BANBOUW | Digitalisering in de bouw

Het digitaliseren van processen in de bouw is geen luxe meer te noemen, maar eerder een noodzaak. Nieuwe wetgevingen zoals de Wet kwaliteitsborging vragen om een duidelijke registratie van kwaliteitsborgingprocessen en een efficiënte communicatie met alle betrokken partijen op de bouw. Daarnaast is het een stukje professionaliteit dat je wilt uitstralen naar je klanten, door alle processen zo soepel mogelijk te laten verlopen. We spraken erover met onze eigen KAM-coördinator Hans Lavrijssen. In een kort interview geeft Hans een kijkje in de praktijk en verteld Hans hoe de digitalisering van bouwprocessen met STA Software zijn werkzaamheden heeft veranderd.

 
Hans Lavrijssen is nu ruim anderhalf jaar werkzaam bij BANBOUW en werkt hier op het moment een dubbele functie.

“Ik ga binnenkort volledig over op mijn functie als KAM-coördinator. Daarnaast doe ik nog de afhandeling van garantie en nazorg punten binnen BANBOUW. Op een dagelijkse werkdag ben ik bezig met de administratieve verwerking van KAM-coördinatie. Ik doe het volledige beheer van STA Software. Dit zijn onder meer taken zoals het controleren van alle projecten binnen STA die zijn ingevoerd door de werk- voorbereiders en begeleiders. Daarnaast het documenteren van veiligheidsinspecties en kwaliteitsinspecties bij het juiste projecten en eventuele opvolgingen die dienen te worden uitgevoerd controleer ik of deze ook zijn uitgevoerd.”

STA Software

STA Software biedt software modules voor de digitale registratie van het opleveringsproces, kwaliteitsborgingsprocedures en werkplek- en veiligheidsinspecties op de bouwplaats. Deze modules geven ons inzicht in de bouwprocessen van BANBOUW en zorgen voor een duidelijke registratie van onder meer opleveringspunten via foto’s, omschrijvingen en locatiebepaling. Het voordeel is dat dit vanuit één platform gebeurt en niet met papierwerk of losse programma’s.

“STA Software is ongeveer anderhalf jaar geleden bij BANBOUW geïntroduceerd. Toen was ik net bij BANBOUW in dienst. Er zijn een aantal overleggen geweest met alle betrokkenen binnen BANBOUW. Driekwart jaar geleden ben ik gevraagd om de software van STA op te pakken en te kijken hoe we dit het beste kunnen inrichten. Dat ben ik gaan doen samen met de hoofd productie binnen BANBOUW. We hebben een aantal keuzes gemaakt en STA ingericht, voornamelijk op basis van de wensen van de uitvoerders en projectleiders. Dat zijn we vanaf dit jaar strakker neer gaan zetten. We zijn erop gaan sturen dat de uitvoerders en projectleiders ermee moeten werken, omdat het steeds belangrijker wordt dat taken gedocumenteerd worden en dat we kunnen aantonen wat we doen.”

Denkers en doeners

Of het al direct profijt oplevert, is Hans nog niet zeker over. Dit heeft naar zijn mening te maken met het verschil tussen denkers en doeners binnen de bouw.

“Kijk mensen zijn gewoonte mensen en zeker mensen uit de bouw. Opmerkingen als “het bedrijf komt met iets nieuws, straks gooien ze het over de brug en dan krijgen we weer iets anders” zal je altijd blijven houden. Er zijn altijd mensen die wat meer tegen stribbelen, maar aan de andere zijde zijn er ook mensen die het echt aan het omarmen zijn en er mee bezig zijn, het juist instellen en gericht vragenstellen/opmerkingen waar we onderbouwd iets mee kunnen. Het verschil zit in een denker zijn of een doener. Mensen in de bouw zijn vaak doeners die graag met hun handen werken en uitvoerders bijvoorbeeld zullen moeten leren dat het een andere manier van werken vraagt. De wereld veranderd en de manieren van werken ook.”

De toekomst van de bouw

Hans is zelf erg positief over de digitalisering van processen binnen BANBOUW en hoe dit zijn eigen werkzaamheden beïnvloed. “STA Software ondersteunt mij in alle processen die ik nu al moet beheersen en later ook strakker neer ga zetten binnen BANBOUW. Ik kan het helemaal naar mijn eigen hand inzetten. Ik kan alles aanpassen, uitzetten, aanzetten, noem maar op. STA is voor mij echt een toevoeging op mijn werk.”

Tot slot vroegen we Hans hoe hij de bouwplaats voor zich ziet in de toekomst.

“Ik denk dat de werkzaamheden van de uitvoerder die we nu kennen (de echte doeners) wat meer veranderd. Ik denk dat de uitvoerder op de bouw met het digitaliseringsproces mee moet gaan en niet alleen met STA Software, maar ook met veel andere manieren van bouwen. Uitvoerders worden steeds meer manager. Ik denk dat de uitvoerder veel meer de controlerende en coördinerende functie gaat krijgen ondersteunt door diverse programma’s waaronder STA.”