Blog

Verspillingen in de bouwsector: 3. Beweging

Komen de woorden ‘LEAN’ en ‘verspillingen’ je bekend voor? Wat zijn überhaupt verspillingen en hoe kun je deze herkennen? De eerste stap in het elimineren van verspillingen is de herkenningsfase. Welke verspillingen spelen binnen mijn bedrijf een rol? Deze blog reeks brengt elke week één van de acht categorieën verspillingen van LEAN in kaart. Deze week gaan we het hebben over de categorie verspilling: Beweging.

BewegingWil je meer lezen over de LEAN methodiek en de verspillingen in transport? bekijk dan de eerste blogpost uit de reeks. Wil je meer lezen over de verspillingen in voorraad? bekijk dan de tweede blogpost.

3# Beweging

Het is misschien op het eerste gezicht niet duidelijk waarom beweging in het rijtje verspillingen thuishoort. Te veel beweging leidt tot verspillingen in verschillende processen. Hierbij spreken we over onnodig bukken, buigen, lopen en tillen. Maar denk hierbij ook aan het onpraktisch inrichten van je werkplek. Beweging is goed voor je gezondheid, laten we dat vooropstellen. Maar onnodige en overtollige bewegingen kunnen ook zorgen voor klachten en irritaties.

Op de bouw
Te veel beweging geeft een verspilling in tijd. Een klassiek voorbeeld is de metselaar een metselaar die ver moet reiken of bukken om een steen te pakken. Op een hele dag spreken we al snel over 600-800 st stenen. Een grote verspilling van tijd en kracht. Probeer te verwerken producten, gereedschap, maar ook informatie wat je heel vaak per dag nodig hebt zo dicht mogelijk op je werkplek te hebben. Processen kunnen sneller en efficiënter doorlopen.

Kantoorinrichting
Op een gedeeld kantoor zie je vaak dat alles een eigen plek heeft. Printer staat in de hoek, de perforator ligt bij kees, aan de andere kant staat de opslag met documenten en de voorraadkast, enzovoort. Een efficiënte, gestroomlijnde inrichting van je werkruimte is bevorderend voor het gehele kantoor. Kleine dingen als de voorraad papier bij de printer opbergen of elk bureau voorzien van kantoorartikelen kan de efficiëntie al voor een groot deel bevorderen.

STA Software
Digitalisering kan de verspilling beweging ook een stuk terugdringen. Informatie die je niet meer op papier, maar digitaal hebt scheelt je per dag een aantal tripjes richting de administratiekast met ordners of archief. Wij horen van veel bedrijven die met onze software werken dat er bijna nooit meer in het werk uitleg gegeven moet worden over de digitaal vastgelegde oplever, kwaliteit en veiligheidspunten. Dit scheelt een hoop loopwerk (beweging) voor de uitvoerders die dan meer tijd hebben voor aansturing van de processen.

Herken je deze verspilling in je eigen bedrijf en ben je op zoek naar een digitale oplossing om deze verspilling te elimineren? Bekijk een van onze modules of neem contact met ons op via de mail of de chat.