Blog

Verspillingen in de bouwsector: 5. Overproductie

Komen de woorden ‘LEAN’ en ‘verspillingen’ je bekend voor? Wat zijn überhaupt verspillingen en hoe kun je deze herkennen? De eerste stap in het elimineren van verspillingen is de herkenningsfase. Welke verspillingen spelen binnen mijn bedrijf een rol? Deze blog reeks brengt elke week één van de acht categorieën verspillingen van LEAN in kaart. Deze week gaan we het hebben over de categorie verspilling: overproductie.

overproductie verspillingWil je meer lezen over de LEAN methodiek? bekijk dan de eerste blogpost uit de reeks. Wil je meer te weten komen over de verspillingen, transport, voorraad, beweging en wachten? kijk dan op de blog!

 

5# Overproductie

Er wordt meer geproduceerd dan wat nodig is. Het proces gaat door terwijl het beter had kunnen stoppen. Overproductie leid tot voorraad en voorraad is dood kapitaal. Er is immers geld in gestoken om het te produceren maar brengt (nog) geen geld op. Dat geld heb je als organisatie niet (meer) ter beschikking en zit vast in een onverkocht product.

Ik doe alvast wat voorwerk!
Overproductie kan in veel verschillende vormen terugkomen. Op kantoor zie je het wel eens voorbij komen in de vorm van meer informatie of documenten produceren dan nodig is of onnodig kopiëren en het maken van rapporten, grafieken en protocollen waar je collega’s niks mee gaan doen. Een bouw gerelateerde verspilling is bijvoorbeeld meer doen dan dat een klant van je vraagt of grondstoffen verspillen aan ‘alvast vooruit werken’ op een taak die uiteindelijk niet door gaat.

Overproductie in de woningbouw is bijvoorbeeld het twee keer vooropnemen (vooropleveren) van een project voordat men gaat opleveren. De opnames worden regelmatig op deze manier overgeproduceerd, omdat men het nog op papier doet en daardoor het overzicht niet heeft op de gebreken die al zijn gedocumenteerd. Het is dan lastig te bewaken of alles en door iedereen wel goed en op tijd afgewerkt wordt.

STA Software
Indien je met STA Software je opleveringen uitvoert, krijg je alle processen digitaal en realtime inzichtelijk. Hierdoor werkt iedereen met de meest actuele gegevens. Daarnaast krijg je de informatieve data gevisualiseerd om de prestaties van de (co)makers te analyseren. Deze data kun je weer inzetten om je volgende opleveringsproces verder te perfectioneren.

Herken je deze verspilling in je eigen bedrijf en ben je op zoek naar een digitale oplossing om deze verspilling te elimineren? Bekijk een van onze modules of neem contact met ons op via de mail of de chat.