Blog

Verspillingen in de bouwsector: 7. Defecten

Komen de woorden ‘LEAN’ en ‘verspillingen’ je bekend voor? Wat zijn überhaupt verspillingen en hoe kun je deze herkennen? De eerste stap in het elimineren van verspillingen is de herkenningsfase. Welke verspillingen spelen binnen mijn bedrijf een rol? Deze blog reeks brengt elke week één van de acht categorieën verspillingen van LEAN in kaart. Deze week gaan we het hebben over de categorie verspilling: defecten.

defectenWil je meer lezen over de LEAN-methodiek? Bekijk dan de eerste blogpost uit de reeks. Wil je meer te weten komen over de verspillingen, transport, voorraad, beweging, overproductie en overprocessing? Kijk dan op de blog!

 

7# Defecten

Defecten zijn voor ieder bedrijf een bekend verhaal. Iets wordt niet correct uitgevoerd door bijvoorbeeld een menselijke of machinale fout en dit resulteert in het uitvoeren van een herstelling. Dit brengt herstelkosten met zich mee die geen waarde toevoegen voor het bedrijf en de opdrachtgever. Deze verspilling in tijd, geld en moeite zie je vaak terug in iets wat vervangen, overgedaan of gerepareerd moet worden. Als bouwbedrijf dien je je processen en productontwikkeling zo in te richten dat er geen fouten gemaakt kunnen worden.

Zoek naar trends

Menselijke fouten kunnen gebeuren. Soms is het gewoon pech dat er bijvoorbeeld een metselwerk beschadigd, omdat er iemand anders tegenaan stoot tijdens zijn werkzaamheden. Dit soort ‘gevalletjes’ zijn te overzien, maar gebeuren relatief kleine fouten (defecten) regelmatig dan zul je als bedrijf moeten gaan handelen om aanhoudende defecten te voorkomen in de toekomst. Een manier om dit te doen is om onderzoek te gaan doen binnen je data en hier trends uit opmaken.

STA Software

De software van STA, geeft inzicht in de processen binnen je bedrijf door de data van onder andere defecten (gebreken) vergelijkbaar te maken met voorgaande projecten. Hierdoor kun je trends realtime inzien om zo veel voorkomende gebreken te elimineren. Op deze manier kun je onderbouwd aantonen of iets een ongelukkig foutje is of een vaak voorkomend defect. Met deze bevindingen kunnen werknemers of onderaannemers rekening houden met veel voorkomende defecten tijdens toekomstige of lopende projecten.

Herken je deze verspilling in je eigen bedrijf en ben je op zoek naar een digitale oplossing om deze verspilling te elimineren? Bekijk een van onze modules of neem contact met ons op via de mail of de chat.