Blog

Verspillingen in de bouwsector: 8. Talent

Komen de woorden ‘LEAN’ en ‘verspillingen’ je bekend voor? Wat zijn überhaupt verspillingen en hoe kun je deze herkennen? De eerste stap in het elimineren van verspillingen is de herkenningsfase. Welke verspillingen spelen binnen mijn bedrijf een rol? Deze blog reeks brengt elke week één van de acht categorieën verspillingen van LEAN in kaart. De laatste blog uit de reeks gaat over de verspilling defecten.

Verspilling Talent
 

Wil je meer lezen over de LEAN-methodiek? Bekijk dan de eerste blogpost uit de reeks. Wil je meer te weten komen over de verspillingen, transport, voorraad, beweging, overproductie en overprocessing en defecten? Kijk dan op de blog!

8# Talent

Het onderbenutte van talent is niet zo zeer een verspilling die onder de LEAN-methodiek valt, maar het is zeker een erkende verspillen die je vaker terugziet in de bouwsector. Je vaklieden zijn het gezicht en niet te vergeten, het kloppend hart van je bedrijf. Wanneer je hun vaardigheden niet inzet op werkzaamheden waar zij in uitblinken dan spreken we van een verspilling van talent.

(Intern) opleiden van vaklieden
Wanneer er nieuwe werkzaamheden binnen je werkveld ontstaan kun je het beste eerst kijken de vaklieden die nu al bij je in dienst zijn. Geef werknemers de kans om te groeien door ze (intern) opleidingen te laten volgen waar ze potentie voor tonen en nog belangrijker, waar ze plezier in hebben. Op deze manier heb je een gedreven medewerken die ook nog eens bekend is binnen het bedrijf en weet hoe hij zijn opgedane kennis het beste kan toepassen.

Onderbenutte van kennis
Hoger opgeleid personeel dat je niet het werk laat doen op hun kennisniveau en waar ze goed in zijn, is een verspilling van kennis en onbenutte potentie. Bovendien vergroot je de kans op een ontevreden ongemotiveerde werknemer waar je in geïnvesteerd hebt. Het is belangrijk om personeel de verantwoordelijkheden te geven die ze verdienen en hun kennis/vaardigheden in te zetten waarvoor ze bedoeld zijn. Op deze manier heb je een grotere kans dat je personeel een grotere bijdragen levert aan verbeteringen binnen je bedrijf.

Innovaties
Het inzetten van (Nieuwe) innovaties om bijvoorbeeld bedrijfsprocessen te digitaliseren helpt je om efficiënter te gaan werken en kunnen je een concurrentievoordeel opleveren. Een verloren kans als je hier niet boven op zit als bedrijf. Deze zoektocht kan vrij lastig zijn en tijdrovend. Werknemers die al voor een langere tijd in het werkveld hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren, kunnen je waardevolle inzichten geven in (bouw) processen. Gebruik hun expertise om erachter te komen waar er efficiënter gewerkt kan worden en waar nieuwe innovaties toegepast kunnen worden om dit te realiseren. Dit kan al simpelweg gedaan worden door ze vaker een plek te geven tijdens vergaderingen over de voortgang van je bedrijf.

STA Software
Pik je al signalen op dat digitalisering je bedrijf mogelijk efficiënter kan laten functioneren? Bekijk dan een van onze modules of neem contact met ons op en/of vraag een demo aan.