Blog

Het belang van internet op de bouwplaats voor een efficiëntere werkwijze

Een goede internetverbinding op de bouwplaats is tegenwoordig onmisbaar sinds vrijwel al onze communicatie tussen verschillende partijen nu digitaal plaatsvindt. In deze blog bespreken we waarom een goede internetverbinding op in de bouwkeet essentieel is voor het gebruik van software.

Internet in de bouwkeet

Een goede internetverbinding in de bouwkeet is onmisbaar om gegevens te kunnen verzenden en ontvangen. Zo kunnen gegevens van inspecties of een oplevering ter plaatse worden vastgelegd en worden doorgestuurd naar het kantoor en/of opdrachtgever. Hierdoor kunnen verantwoordelijke medewerkers direct de voortgang van het bouwproject volgen en actie ondernemen waar nodig.

Een goede internetverbinding in de bouwkeet kan ook bijdragen aan een betere communicatie en samenwerking tussen verschillende partijen. Zo kunnen bijvoorbeeld opdrachtgevers en andere betrokken partijen op afstand de voortgang van het project volgen en direct reageren op eventuele problemen.

Efficiënte oplever- en inspectiesoftware

Tegenwoordig maken steeds meer bouwbedrijven gebruik van digitale oplever- en inspectiesoftware om hun bouwprocessen mee vast te leggen. Met behulp van deze software kunnen bouwbedrijven efficiënter en nauwkeuriger de oplevering en inspectie van bouwprojecten uitvoeren. Zo kan er bijvoorbeeld digitaal worden bijgehouden welke werkzaamheden er zijn uitgevoerd, of er nog punten openstaan en wie er verantwoordelijk is voor het oplossen van deze punten. Ook kunnen met behulp van de software foto's worden gemaakt om de voortgang van het bouwproject vast te leggen.

Oplossingen voor een goede internetverbinding

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar om een goede internetverbinding in de bouwkeet te realiseren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van mobiel internet in combinatie met een wifi-punt (hotspot). Hiermee kunnen verschillende apparaten worden aangesloten op hetzelfde netwerk waardoor bijvoorbeeld een printer / scanner door het hele team gedeeld worden. In veel projecten zal een mobiele oplossing toereikend zijn.

Mocht de dekking van mobiel internet niet optimaal zijn dan kan er ook voor andere oplossingen gekozen worden. Zodanig dat er altijd de juiste internet verbinding beschikbaar is die past bij de omvang en duur van het project.

Een andere optie is om gebruik te maken van een satellietverbinding. Deze verbinding maakt gebruik van satellieten in de ruimte en biedt daardoor een stabiele internetverbinding, ongeacht de locatie. Dit is met name handig op bouwplaatsen waar geen mobiel bereik is.

Tot slot kan er ook worden gekozen voor een vaste internetverbinding, zoals een glasvezelverbinding. Deze verbinding is stabiel en biedt hogere snelheden dan een mobiele verbinding. Echter, de aanleg van een vaste verbinding kan op sommige bouwplaatsen een uitdaging zijn en kan een tijdrovend proces zijn.