Blog

Het belang van veiligheidsinspecties op productielocaties

Veiligheid op productielocaties is een belangrijk en wellicht zelfs het belangrijkste aandachtsgebied voor ondernemingen en hun werknemers. Er gebeuren nog steeds aanzienlijk veel ongelukken door onveilige handelingen of onveilige werkplekken.

Het belang van werkplek- en veiligheidsinspecties op productielocaties

 

Wat zijn de oorzaken?

Het is mens eigen om gedurende de dagelijkse routine van het werk een veilige manier van werken uit het oog te verliezen. Men is minder alert op een veilige werkplekomgeving. Het is immers altijd goed gegaan. Helaas komt het voor dat werknemers niet goed over veiligheid geïnstrueerd of geschoold zijn of worden. Ook een hoge werkdruk kan een belangrijke rol spelen bij onveilig werken, fouten zijn dan snel gemaakt. Helaas komt het tegenwoordig ook nog regelmatig voor dat economisch belang voor veiligheid verkozen wordt. Veiligheidsvoorzieningen worden weggelaten of zijn niet in orde. Nu het economisch beter gaat en de werkdruk toeneemt, stijgt het aantal (ernstige) ongevallen weer.

Wat kunnen we eraan doen?

Werknemers en werkgevers moeten bewust zijn van het belang van veilig werken en veiligheid op de productielocatie. Dit kan bijvoorbeeld door start werkbesprekingen te houden waarbij de veiligheidsafspraken V&G (veiligheid- en gezondheidsplan) worden behandeld. Werknemers dienen regelmatig door de werkgever georganiseerde Toolbox meetings over actuele veiligheidszaken of veiligheidscursussen te volgen. Veiligheidsvoorzieningen moeten aanwezig zijn, gebruikt worden en gekeurd zijn.
Tevens is het noodzakelijk om regelmatig werkplek- en veiligheidsinspecties te houden om de actuele situatie in kaart te brengen. Dit is van belang om de werkplek en veiligheid op orde te houden en te bevorderen.

Digitaal werkplek- en veiligheidsinspecties uitvoeren

Dankzij de huidige technieken is het mogelijk om werkplek- en veiligheidsinspecties digitaal met een tablet uit te voeren. Met de werkplek- en veiligheidsmodule van STA Software B.V. kan men een complete werkplekinspectie doen. Het is echter ook mogelijk om één veiligheidsprobleem op een snelle en duidelijk wijze vast te leggen en toe te wijzen aan de betrokken actiehouders. Wat het extra bijzonder maakt, is dat de betrokken actiehouders direct een automatisch gegenereerd rapport ontvangen. De gegenereerde (BIG) data kan gebruikt worden voor statistische en analytische doeleinden. Gegevens zijn altijd realtime bijgewerkt.