Blog

Interview met Hermie Vos mede-eigenaar STA Software [Juli 2021]

Een van de redenen waarom STA Software zo hard aan het groeien is binnen de bouwbranche, is omdat de software volledig is afgestemd op de behoeftes van de branche. En dit is niet zomaar, STA Software beschikt over ruim 35 jaar aan bouwkundige ervaring. In dit korte interview bespreken we met Hermie Vos, mede-eigenaar en directeur van STA Software hoe deze kennis van de branche zich heeft ontwikkeld in de software.

interview met hermie*Het onderstaande interview komt uit 2021
 

Hoe zag jouw carrière eruit voordat je begon met STA Software?

“Ik ben al ruim 35 jaar werkzaam in de bouwbranche, waar ik ben begonnen als tariefcalculator bij een grote woningbouwer. Na een paar jaar de functie tariefcalculator te hebben vervuld ben ik nog calculator, werkvoorbereider, tweemaal projectleider, tweemaal bedrijfsleider en technisch productiedirecteur geweest bij in totaal vier verschillende ontwikkelende bouwers.

Ik heb ervaring opgedaan in kleine en grote bouwprojecten in de woningbouw, utiliteitsbouw, transformatie en renovatie. Of het nu gaat over appartementencomplexen met parkeergarages, distributiecentra, verzorgingstehuizen, scholen, grote woningbouwprojecten, autogarages, kantoorgebouwen, noem het maar op of het is voorbijgekomen.”

Welke signalen heb je opgevangen in de sector waardoor je bent gestart met STA Software?

“Tijdens mijn carrière ben ik continu bezig geweest met het verbeteren van processen. Veel branches zijn al ver vooruit in automatisering om hun processen te optimaliseren. De bouwbranche loopt op dit gebied echter nog ver achter. Wat ik miste is software waar je de uitvoeringsprocessen mee digitaliseert waardoor je direct inzicht en overzicht kunt geven in die processen. Veel gebeurd wat dat betreft nog op papier. Bijvoorbeeld het opleveringsproces, kwaliteitsborging en processen rondom veiligheid. Hierin zit veel (onzichtbare) data verscholen wat inzichtelijk kan worden als je dit digitaliseert.

Tijdens mijn opleiding Lean Six Sigma raakte ik volledig overtuigd dat je met data verrassend nieuwe inzichten kan krijgen die je op de papieren versie niet ziet. Met die data krijg je van de processen bijvoorbeeld korte en lang termijn trends te zien wat verrassende inzichten kan bieden.

Op dit gebied was er nog weinig kwalitatieve software beschikbaar. Om deze reden hebben wij het initiatief genomen om deze behoefte aan inzicht en overzicht te gaan voorzien met praktijkgerichte software. Ik heb dit idee voorgelegd aan Thomas Muller (mede-eigenaar en developer) en samen met zijn programmeer ervaring is STA Software B.V. ontstaan.”

Er draaien in 2021 nu vier volledige modules met nog meerdere nieuwe modules op komst. Hoe zien we jouw ervaring uit het werkveld terugkomen in de producten en service die STA Software aanbiedt?

“Als je al zolang meeloopt in de bouwbranche dan weet je hoe de bouwprocessen georganiseerd zijn en weet je ook waar nog verbetering mogelijk is. Ik heb in gesprekken met (potentiële) klanten maar een half woord nodig om te weten waar het over gaat. Vaak komen in onze presentaties praktijkvoorbeelden aan de orde die zeer herkenbaar zijn voor de bouwbranche. Dat vinden klanten erg prettig. Op basis hiervan zijn onze software modules ook ontwikkelt. De klant ziet direct dat de processen gedigitaliseerd zijn vanuit een bouwkundige ervaring en is dus direct herkenbaar.”

STA Software is hard op weg om de eerste 150 betalende klanten te behalen. Wat is er volgens jou voor nodig om dit doel te behalen?

“Wat belangrijk is, is luisteren naar de klant en zoveel mogelijk helpen om de software binnen hun bedrijf te integreren. Snel reageren als ze vragen hebben. Wat kan er beter en waar kunnen we ze nog verder helpen. Onze software ondersteund de processen, maar wij geven ook advies over hoe je die processen zou kunnen verbeteren. Daar hebben we veel ervaring in. Vaak ervaren we dat door deze aanpak mond-tot-mondreclame binnen de branche zijn werk doet.”

Benieuwd naar de mogelijkheden die STA Software jouw bedrijf kan bieden? Neem dan contact met ons op of plan een gratis demonstratie.