Blog

Verminder gebreken met gebruik van een oplever app

Een van de grootste voordelen van de aanhoudende digitalisering binnen de bouwsector, is het overschot aan data dat tot je beschikking komt. Gebreken die worden opgeslagen binnen een oplever app kun je analyseren om trends te ontdekken. Deze trends bieden je bedrijf inzicht en onderbouwing in het maken van de juiste beslissingen bij het optimaliseren en elimineren van complicaties in bouwprocessen. Bij STA Software maken onze klanten gebruik van de Live Management View functie binnen de oplever app om data over bijvoorbeeld gebreken inzichtelijk en visueel te maken. In dit artikel geven we een aantal mogelijkheden en inspiratie om gebreken binnen jouw bouwprocessen te verminderen met het inzetten van data.

verminder gebrekenGa doelgericht te werk

Ten eerste is het belangrijk om doelgericht je data in de oplever app door te spitten. Koppel lopende bedrijfsdoelen aan je zoekopdrachten. Is het bijvoorbeeld je bedrijfsdoel om altijd de afgesproken datum van oplevering te behalen dan is het verstandig om te gaan analyseren welke factoren hier invloed op hebben. Je kunt in de data van je oplever app gaan kijken welke gebreken het meest voorkomen en welke gebreken daarvan de meeste vertraging opleveren. Zo kun je onderbouwd optimalisaties doorvoeren in je bouwprocessen. Daarnaast kun je meten met de data of je optimalisatie ook echt effect heeft gehad door het opstellen van Key Performance Indicators.    

Vergelijken met voorgaande projecten in de oplever app

Een handige tip om trends te vinden in data is om afgeronde en lopende projecten met elkaar te vergelijken. Mede met deze inzichten kun je lang aanhoudende gebreken vinden die zich ontwikkelen binnen elk project. Daarnaast is het vergelijken met projecten handig om doelstellingen zoals KPI’s te monitoren. De oplever app van STA maakt het mogelijk om je gebreken in realtime te monitoren waardoor je altijd met actuele gegevens kunt werken.

Bekijk een probleem vanuit meerdere hoeken

Indien je een doel hebt gedefinieerd en je ziet dat er een probleem systematisch terugkomt in een bouwproces, dan zal je een beetje creativiteit moeten toepassen om te achterhalen welke variabelen invloed hebben op een probleem. Tijdens een interview met Sander, medewerker procesoptimalisatie bij Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling kregen wij een voorbeeld van wat er mogelijk is qua procesoptimalisatie met de data uit de oplever app van STA Software:

“We stelden onszelf de vraag: wat heeft nu invloed op de afhandelingstijd van de overgebleven punten? Een opvallend inzicht was het aantal verantwoordelijken dat werd toegewezen aan een overgebleven punt. Als er één verantwoordelijken wordt toegewezen dan wordt een punt 20 tot 30 procent sneller afgehandeld dan een punt waar meerdere verantwoordelijke aan worden toegewezen.” Wat ook een interessante bevinding was is de manier hoe opleverpunten werden geformuleerd. “Verder ondervonden we dat hoe langer de opmerking is bij een punt, hoe langer het duurde voordat een punt werd afgehandeld. Meer tekst zorgde voor een langere afhandelingstijd.”

Deze twee voorbeelden laten zien dat het vinden van trends in data niet alleen analytisch is, maar ook een flinke dosis creativiteit nodig heeft om verbanden te kunnen leggen. De Live Management View functie van STA Software geeft je de mogelijkheid om deze data eenvoudig te visualiseren zodat het makkelijker wordt om verbanden te leggen. Wil je meer te weten komen over je eigen data in een oplever app? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.