Blog

Verspillingen in de bouwsector: 4. Wachten

Komen de woorden ‘LEAN’ en ‘verspillingen’ je bekend voor? Wat zijn überhaupt verspillingen en hoe kun je deze herkennen? De eerste stap in het elimineren van verspillingen is de herkenningsfase. Welke verspillingen spelen binnen mijn bedrijf een rol? Deze blog reeks brengt elke week één van de acht categorieën verspillingen van LEAN in kaart. Deze week gaan we het hebben over de categorie verspilling: Wachten.

verspilling wachten
 
Wil je meer lezen over de LEAN methodiek? bekijk dan de eerste blogpost uit de reeks. Wil je meer te weten komen over de verspillingen, transport, voorraad en beweging? kijk dan op de blog!

4# Wachten

De verspilling wachten is misschien nog wel het makkelijkst uit te leggen en nog makkelijker te herkennen. Wachten is één van de grootste verspillingen in processen, bij werkzaamheden en in je dagelijkse leven. Elk proces of elke situatie waar je ergens op moet wachten kun je zien als (productie) tijdsverlies.

Op de werkvloer
Iedereen heeft wel eens te maken met een collega die te laat is voor de meeting, waardoor het even stil ligt. Of iemand is niet voorbereid op een gesprek waardoor het gesprek langer duurt. Op dit moment door de corona crisis worden veel vergaderingen via Microsoft Teams gehouden. Deze vergaderingen duren nu over het algemeen veel korter dan normaal, omdat iedereen direct to the point is. Het kunnen ook hardware problemen zijn zoals een trage computer of als de printer op is. Op de bouwplaats zie je vaak dat er onvoldoende materialen zijn door te late bestellingen of dat ze op de verkeerde plaats gelost zijn waardoor men niet verder kan. Regelmatig zijn bevestigingsmiddelen op waardoor men ander werk moet gaan doen. De verspilling wachten komt hierdoor vaak voor. Een oplossing zou kunnen zijn met een kanban systeem te gaan werken waardoor je nooit zonder materiaal komt te zitten.

Dit soort verspillingen zijn overal en in veel gevallen een breuk in je processen. Met andere woorden: had je niet hoeven wachten, dan had je meer kunnen doen. Door de stappen in het proces goed op elkaar aan te laten sluiten voorkom je de verspilling wachten. Kom dus op tijd en voorbereid op een meeting, zorg dat er in de productie precies genoeg materiaal/gereedschap op tijd ter beschikking is, houdt je hardware/software up to date en zorg dat je je informatie of spullen niet moet zoeken.

STA software
STA Software kijkt bij de ontwikkeling van haar eigen software ook naar het beperken van de verspilling wachten. De software moet snel kunnen reageren, zoeken moet beperkt worden tot een minimum en gebruikers moeten zo min mogelijk hoeven te typen. Daarnaast heb je alle benodigde informatie uit verschillende processen digitaal en realtime binnen handbereik.

Herken je deze verspilling in je eigen bedrijf en ben je op zoek naar een digitale oplossing om deze verspilling te elimineren? Bekijk een van onze modules of neem contact met ons op via de mail of de chat.gratis en geheel vrijblijvend aan.